Tvrđava Ostrožac & Zamak obitelji Berks. Posjete 10:00 - 19:00 H

Srednjovijekovna Tvrđava Ostrožac

Historija

Tvrđava Ostrožac
& Zamak obitelji BerksOstrožac, gradina starijeg željeznog doba, srednjovjekovna tvrđava i turski grad. Tvrđava je smještena na dominantnom uzvišenju iznad lijeve obale rijeke Une i istoimenog naselja, na 12 km od Bihaća. Tvrđava je nepravilnog kružnog oblika sa kapikulom i kružnom branič-kulom uz koji se nalazi bunar. Prvi spomen tvrđave je iz 1286. Tvrđava je u posjedu knezova Babonića-Blagajskih (knezovi Ostroški). Prelazi pod vlast Antuna Bakšića 1552. Pada u ruke Osmanlija 1577. Od 17. st. tu je sjedište Ostrožačke kapetanije koja je najjača u Bosanskoj krajini. Dizdari i kapetani bili su Beširevići.

Osmanlije dograđuju tvrđavu u južnom dijelu oko 1700. Sjeverni srednjovjekovni dio grada prozvao se narodnim, a južni dio grada gospodskim. Tu je 1833. bilo 28 topova. Od 1836. Ostrožac je mudirluk u sastavu Bihaćkog kajmakamluka. Zbog učešća u protivljenju reformama sultana Mahmuda II 1837. prognan je posljednji ostrožački kapetan iz loze Beširevića Murad-beg Beširević. Njegov unuk, Mehmed-beg Beširević je ruševan ostrožački grad prodao Isabelli von Berks rođ. Adamović-Čepinski, supruzi tadašnjeg načelnika Bihaćkkog okruga (Veliki župan) Dr. Lothara von Berksa.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Ostrožac je jedno vrijeme bio sjedište vrhovnog štaba NOR-a. Od 1967. do 1992. godine u dvorištu utvrde je djelovala kolonija skulptura Ostrošca. Onaj, tko je uistinu ostavio prepoznatljiv pečat na ovom kompleksu, bez daljnjeg je, Isabella pl. Berks, supruga Viteza Malteškog reda, Lothara pl. Berksa. Mnoge znamenite ličnosti pohodiše Ostrožac. Trojica književnika, Branko Zagorac, Vladimir Nazor sa Josipom Brozom Titom i Ćamil Sijarić, u razdoblju od nepunih petnaest godina, ostavili su zapise o dvorcu Berksovih.

Prvi spomen tvrđave je iz 1286. Tvrđava je u posjedu knezova Babonića-Blagajskih (knezovi Ostroški). Prelazi pod vlast Antuna Bakšića 1552.
Pada u ruke Osmanlija 1577. Od 17. st. tu je sjedište Ostrožačke kapetanije koja je najjača u Bosanskoj krajini. Dizdari i kapetani bili su Beširevići.

Saznaj više +

Od 1836. Ostrožac je mudirluk u sastavu Bihaćkog kajmakamluka. Zbog učešća u protivljenju reformama sultana Mahmuda II 1837. prognan je posljednji ostrožački kapetan iz loze Beširevića Murad-beg Beširević.

Saznaj više +

Mehmed-beg Beširević je ruševan ostrožački grad prodao Isabelli von Berks rođ. Adamović Čepinski, supruzi tadašnjeg načelnika Bihaćkkog okruga (Veliki župan) Dr. Lothara von Berksa. Austrijski grof, loza Habsburg koji ga je restaurirao.

Saznaj više +

Od 1967. do 1992. godine u dvorištu utvrde je djelovala kolonija skulptura Ostrošca. Tradicija je nastavljena i nakon perioda rata a traje i dalje. Utvrda pruža prostor umjetničkim kolonija te prikuplja mnogobrojna umjetnička djela u zagrljaju svojih zidina.

Saznaj više +
Awesome Image

Video reportaža
Tvrđava Ostrožac

  • Historija tvrđave
  • Historija Zamka
  • Umjetničke kolonije
Danas

Tvrđava Ostrožac

Trenutno stanje
Starog grada Ostrožac

Ostroškim gradom danas upravlja Kulturni centar iz Cazina. Zadnjih godina uz ulaganja, ova ustanova održava prostor i okoliš grada Ostrošca.

Kulturni centar iz Cazina vrši nužne i znatne popravke, te ulaže veliki trud na održavanju i očuvanju ovog vrijednog spomenika kulture.

Knjiga

Tragovima jedne obitelji

Pl. Berks
& Ostrožac

Desetogodišnje istraživanje Almira Kurtovića o tvrđavi Ostrožac i plemićkoj obitelji Berks koja je podigla dvorac u zidinama tvrđave.

Sama historija tvrđave, porijeklo plemićke obitelji Berks kao i stanovnicima zamka poslje njih te do današnjih vremena sve to satkano je u knjizi "Tragovima jedne obitelji"

  • Autor Almir Ami Kurtović
Saznaj više
246
Događaja Održano
23k
Posjetioca U prošloj godini
25
Kolonija Umjetnosti
155
Umjetnina U zidinama