Tvrđava Ostrožac & Zamak obitelji Berks. Posjete 10:00 - 19:00 H

Upoznajte Pl. obitelj Berks

Obitelj

Porijeklo obitelji

Plemićka obitelj
"Berks"

Plemićka obitelj Berks podrijetlom je iz Engleske i zvali su se Berks of Berkshire. U Engleskoj su bilo "landed gentry" veleposjednici.

Sve što su tamo posjedovali, napustili su kada je Charles II, nakon pobjede kod Cromwella, započeo strašan progon katolika.

  • Lothar pl. Berks
  • Izabela pl. Berks
Saznaj više
Awesome Image

Video reportaža
Tvrđava Ostrožac

  • Historija tvrđave
  • Historija Zamka
  • Umjetničke kolonije
Obitelj

Članovi pl. obitelji Berks

Lothar
pl. Berks

Rođen je 11. srpnja 1850. godine u Sunji. Sin tadašnjeg kapetana 2. Banatskog puka, 8. satnije, Martina Lothara pl. Berksa i Elizabete Marije Ane pl. Lotter. Vitez Malteškog reda, okružni načelnik u Bihaću (1896.-1905.), Vladin savjetnik, carski i kraljevski komornik, osnivač Planinarskog društva BiH, šef policije, te počasni građanin Sarajeva.

Berks je od službe zadobio posljedice, te od strašne buke teretnih i putničkih vlakova ostao posve bez sluha, što ga je činilo još šarmantnijim, jer je znao onda na svoj račun da zbija šale na osnovu toga. Preminuo je u dvorcu Ostrošcu, 21. prosinca 1920. godine.

Izabela
pl. Berks

Onaj, tko je uistinu ostavio prepoznatljiv pečat na ovom kompleksu, bez daljnjeg je, Isabella pl. Berks, rođ. Adamović pl. Čepinska, supruga Viteza Malteškog reda Lothara pl. Berksa. Romantična duše, oduševljena veličinom utvrde, razigranošću i položajem, počinje maštati o veleljepnom dvorcu iznad Une.

Ovo je najljepše mjesto, koje postoji za naš budući dom... Uzviknula je svome suprugu, kada su prvi put prošetali i obišli ruševine grada Ostrošca.Bianca, Lothar
& Günthera pl. Berks

Biancu 1881., Lothara 1881. i Günthera 1883. Bianca je rođena u Velenju, dok su braća rođena u Brčkom.

Ostalo je zapisano, kako je kćer Bianca izrasla u prelijepu djevojku, te kada se sa svojih 18 godina pojavila na balu u Bratislavi (Preßburg), nazočno austrougarsko plemstvo je bilo zapanjeno njenom ljepotom i dražesti.Historija

Dolazak Pl. obitelji Berks
na tvrđavu OstrožacPrimivši se službe u Bihaću, Berksovi su živjeli u neprilagodnim uvjetima u zgradi okružne uprave, zvanoj «Konak». Na drugom katu zgrade, gdje su bile smještene sve potrebne okružne službe, unajmili su i stan. Bila je to markantna i lijepa zgrada, naslonjena na stare bihaćke bedeme i pod njome nadsvođeni hodnici od davnina. No Isabelli pl. Berks se nimalo nije sviđala činjenica, da živi u središtu grada, gdje im prozori stana gledaju na veliku gradsku tržnicu, ona je voljela osamu i sanjarenje. U svojoj obrani iz 1904. godine, Lothar pl. Berks kao zastupnik svoje supruge Isabelle, u sporu oko Ostrošca navodi, kako u Bihaću nema primjerenog smještaja za državne službenike, pa kako Zemaljska vlada ne mari za to, sam će se sa suprugom pobrinuti i riješiti njihovo stambeno pitanje. Berksovi su onda bacili oko na drugo "sokolovo gnijezdo" poviš Une.

Prilikom 27 obilaska bihaćkog okruga, kojim je u ime Habsburga upravljao, Berks i supruga Bella, od milja zvana, zagledali su se u ostatke ostroškog grada. Isabella von Berks, rođ. Adamović pl. Čepinska, romantične duše, oduševljena veličinom utvrde, razigranošću i položajem, počinje maštati o veleljepnom dvorcu iznad Une. "Ovo je najljepše mjesto, koje postoji za naš budući dom..." uzviknula je svome suprugu, kada su prvi put prošetali i obišli ruševine grada Ostrošca.

Naredne, 1900. godine Isabella pl. Berks potpisuje kupo-prodajni ugovor s Mehmed begom Beširevićem, potomkom posljednjeg ostroškog kapetana Murat bega, i tako postaje vlasnica starog grada Ostrošca, kojim su još do nedavno skoro tri stoljeća upravljali članovi plemenite obitelji Beširević. Lothar I pl. Berks je 1905. godine otišao u mirovinu, okićen činom majora carsko-kraljevske vojske, ali je sve do 1914. godine u ime svoje supruge Isabelle vodio spor oko vlasništva za imanje Ostrožac. Članovi obitelji se prisjećaju, te je u obiteljskim kronikama zapisano, da je Lothar bio veoma lijep muškarac, u starosti je mnoge podsjećao na Njegovo visočanstvo, cara Franju Josipa, sa svojom sijedom bradom i svojim izrazito plavim očima.Bio je veoma duhovit i često raspoložen za razne šale. Tako da obitelj nije uvijek bila sigurna, da li je Lothar ozbiljan ili zbija šalu.

Pogotovo onda, kada se već kao umirovljenik za vrijeme Prvog svjetskog rata, iz osamljena kuta romantična dvorca na Ostrošcu, dobrovoljno prijavio u službu kolodvorskog nadzornika u slovenskom Zidanom Mostu. Berks je od te službe zadobio posljedice, te od strašne buke teretnih i putničkih vlakova ostao posve bez sluha, što ga je činilo još šarmantnijim, jer je znao onda na svoj račun da zbija šale na osnovu toga.

Saznaj više

Galerija

Fotografije

Knjiga

Tragovima jedne obitelji

Pl. Berks
& Ostrožac

Desetogodišnje istraživanje Almira Kurtovića o tvrđavi Ostrožac i plemićkoj obitelji Berks koja je podigla dvorac u zidinama tvrđave.

Sama historija tvrđave, porijeklo plemićke obitelji Berks kao i stanovnicima zamka poslje njih te do današnjih vremena sve to satkano je u knjizi "Tragovima jedne obitelji".

  • Autor Almir Ami Kurtović
Saznaj više
246
Događaja Održano
23k
Posjetioca U prošloj godini
25
Kolonija Umjetnosti
155
Umjetnina U zidinama